Jij moet het doen..niet de ander

Hoi!

Alle dagen worden er wel voedingsadviezen, opvoed adviezen en lifestyle adviezen om je oren geslingerd. Ga suiker vrij! Ga e-nummer vrij! Doe een vrije opvoeding! Doe een strenge opvoeding! Ga volledig biologisch!

Ik word er soms zelf behoorlijk onzeker van. Vaak lees ik de artikelen en vind dat er eigenlijk in alle dingen wel een kern van waarheid zit.
Moet ik dan het roer maar omgooien? Ik heb me vaak verdiept in suikervrij..en adviezen gevraagd..maar ik kwam er gewoon achter dat het niet werkt voor mij. En mijn gezin. En het hele biologische en geen afval…lukt me ook gewoon niet. Doe ik het dan wel goed?

En het opvoeden net zo. Waarom kan ik niet zo consequent zijn als de adviezen zeggen dat ik moet zijn ? En kan ik niet elke keer pedagogisch verantwoord reageren op woede aanval of een voor de derde keer omgevallen beker?

Ben ik dan niet goed genoeg? Of ben ik dan gewoon mens..?

Ik begin te ontdekken dat ik zelf mag kiezen wat ik het beste vindt voor mij, voor mijn gezin. Ik mag toch zelf wel bepalen of ik een biologisch stuk vlees haal of niet? Moet je dan meteen aan de schandpaal? Als ik m’n kinderen snoep geef wat niet e-nummer en suiker vrij is ben ik dan een slechte moeder? Als ik eens een HOU NU EENS OP! roep tegen de kinderen…ben ik dan onmenselijk ?

Ik denk het niet. Iedereen maakt z’n eigen keuzes en iedereen is mens…  Laat daarbij iedereen in zijn waarde.
Soms word je finaal afgemaakt als je bijvoorbeeld een flesvoeding voorstander bent of een vrije opvoeding hebt. Dat kan toch niet de bedoeling zijn.?

Natuurlijk is er wat te zeggen voor al die goede sites en adviezen van iedereen. Ik ben ook wel blij dat ze er zijn ( ondanks mijn onzekerheden) ..want dan kan je ervan mee nemen wat jij belangrijk vindt. Maar laat je niet mee slepen door de leefgewoontes en regels van een ander. Kies voor je gezin, Kies voor de dingen die voor jullie werken. Jij moet het doen..niet de ander.

Liefs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *