Positieve woorden, in deze harde wereld.

De fysio stapt de deur uit. En er valt toch wel een  last van m’n schouders.
Ze was tevreden. Hadassa gaat vooruit. Gewoon op haar eigen tempo dat wel. Maar ze gaat vooruit.

Ik wil me eigenlijk geen zorgen maken over haar ontwikkeling. Het komt zoals het komt. Zorgen maken het niet makkelijker. Maar soms vind ik het wel eens lastig.

Want het is gewoon zo dat je graag wilt, dat je kindje zich ‘normaal’ ontwikkeld. De dingen op de juiste manier doet. Dat is niet alleen als baby zo, maar ook als ze ouder zijn. Je wilt gewoon graag dat je kindje niet ‘anders’ is dan de rest.
Je kan hard roepen : het maakt niet uit hoe hij/zij is. Voor mij is het goed genoeg!
En dat doe ik ook, en niet alleen Hadassa. Al mijn kinderen. Voor mij zijn ze goed genoeg.

En als ze nou ook alleen maar met mij en Ben te dealen zouden hebben. Is er niks aan de hand. Maar de hele wereld kijkt mee over hun schouders. En je valt al heel snel buiten de groep.

Voor mij voelt het soms heel dubbel als ik bijvoorbeeld naar Gideon kijk. Ja, je mag jezelf zijn. Wat betekend dat hij zijn haren wil laten groeien en met prinses sophia schoenen en een jurk aan naar school wil. En tegelijkertijd wil ik zo graag dat hij ‘gewoon’ is. Ik wil geen pestende kinderen. Geen verdriet bij hem.

Ik denk dat je als ouder vaak voor dingen komt te staan waar je eigenlijk niet mee wilt dealen. Misschien iets waarvan je hoopt dat het gewoon weer overwaait. Of waar je gewoon keihard tegen aan loopt. En dat mag. Want het is niet altijd makkelijk.

Wat ik wel elke dag doe is zeggen dat ik van ze houdt. Met heel mijn hart.
Dat ik  ze mooi vindt. Of lief. Dat ze mij goed hebben geholpen of geduld hebben gehad met het wachten op een snoepje.

Ik wil dat zij weten dat ze gewaardeerd worden voor wie zij zijn. Zij hoeven niet te zijn zoals de wereld wil dat ze zijn. En dat het voor mij niets uitmaakt hoe ze eruit zien, wat ze doen, ik hou toch wel van ze.

Positieve woorden, in deze harde wereld.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *