Talen van de liefde

Talen van de liefde. Er zijn er vijf.

 

  • Lichamelijke aanraking ( Knuffels, een aai over de bol, schouderklopje, een kus)
  • Positieve woorden ( Wat zie je er mooi uit, goed je best gedaan, ik ben trots op je)
  • Tijd en aandacht ( Spelletjes spelen, samen wandelen, naar de film)
  • Cadeaus ( Die spreekt wel voor zich 😉  ) 
  • Dienstbaarheid ( Kamer opruimen, lievelingseten maken, afwassen) 

Iedereen heeft een eigen liefdes taal. Een moedertaal ( dus de taal die we het meest spreken) en daarnaast kan je er nog één hebben. Die taal spreek je om je liefde te uiten, en tegelijkertijd is het de taal waarvan je hoopt dat die beantwoord wordt. Dus mijn moedertaal is bijv.. positieve woorden. Ik spreek veel positieve woorden uit naar Ben en de kinderen. Maar ik vind ( heb het nodig) het fijn als zij ook positieve woorden tegen mij zeggen. Als dat niet gebeurd kan je, je behoorlijk rot voelen. En kan dat best wel problemen veroorzaken. En als het wel gebeurd word je liefdes tank lekker gevuld. 

Ik hoop dat je een beetje snapt wat ik bedoel. 

Mijn moedertaal is Dienstbaarheid. En als moeder kan mij dat wel eens in de weg zitten. Want als ik de jongens vraag om bijv.. hun kamer op te ruimen als ze uit school komen, dan is de kans heel groot dat ik dat doe terwijl ze op school zijn. Of zeggen dat ze hun speelgoed uit de woonkamer moeten opruimen en als ze een beetje tegenstribbelen dan denk ik ‘ach ik doe het wel’.
En dat is niet dat ik het doe om er zo maar snel van af te zijn. Maar echt omdat ik het zo graag voor ze doe. Het liefst neem ik ze alles uit handen. Ik doe niets liever. Brood smeren, helpen met aankleden, helpen met huiswerk.
En bij Ben net zo, wel wat minder sterk dan bij de jongens. Ik wil het liefst dat hij het zo goed mogelijk naar zijn zin heeft.
Maar als ik weinig terug krijg. Dus als zij niks voor mij doen. Ik kom bijvoorbeeld binnen in een ontplofte kamer ( die ik net daarvoor had opgeruimd) kan mijn bom makkelijk barsten. Of als ik een avondje ben weg geweest en ik kom thuis. En de afwas staat er nog net zo bij en de kamer en gang zijn één grote ontploffing..oeff…dan ga ik vaak met een boos en teleurgesteld hoofd naar bed. Want hoe wel ik graag van alles doe voor hen, verwacht ik ook dat zij ( in dat geval vooral Ben, de jongens zijn nog wel wat jong, alhoewel ze mij regelmatig mogen/moeten helpen) ook dingen van mij uit handen nemen. Gek eigenlijk hé. Hoe dat dan werkt.
Ik wil geen verwende kinderen krijgen. Zo van, als ik het niet doe, doet mijn moeder het wel. Dus het kan ook echt wel een valkuil zijn.
Ik moet dan soms ook echt even op de rem trappen.
Mijn tweede taal is Cadeaus. Ik vind het geweldig om de kinderen te verwennen met alles wat ze maar willen hebben. Nogmaals een hele goede oeps. Vroeger zal dat er al  in. Ik gaf graag iedereen cadeaus van mijn eigen geld ook al betekende dat, dat daarna al mijn geld op was.
En ook hier geld ik hoopte zelf ook cadeaus te krijgen. ( let wel, cadeaus die ik ook echt leuk vind) Ben heeft mij ooit eens verrast met een nieuwe Sims versie.. o man wat was ik blij. Ik weet nog precies waar ik was toen hij mij dat gaf.
Nu het weer (bijna) sinterklaas is en ik gisteren even aan het inventariseren was..schrok ik toch wel van alle spullen die ik al had verzameld. Zucht. Echt veel te veel…
Het kan dus echt wel handig zijn om uit te vogelen wat voor taal je spreekt. En waar je behoefte aan hebt. En in mijn geval is het soms ook wel een diepe valkuil. Balans is the key. Die moet ik alleen nog even zien te vinden.

Weet jij van jezelf welke liefdes taal je spreekt?? Er is een boek over geschreven! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *