Mijn lat is perfectie.

Hoe hoog ligt jouw lat? Jouw persoonlijke lat? Die van je prestaties, je reacties, je denken?

Die van mij ligt eigenlijk standaard buiten mijn bereik. Zo torenhoog dat ik er werkelijk nooit aan zou kunnen voldoen al zou ik nog zo hard mijn best doen.

  • Nooit schreeuwen tegen de kinderen
  • Nooit boze woorden spreken
  • Nooit naar over iemand denken/spreken
  • Altijd alles opgeruimd hebben
  • Altijd lachen en vrolijk zijn
  • Altijd voor iedereen de deur open hebben staan
  • Altijd maar bereid zijn voor wat dan ook

Mijn lat is perfectie.

Nu is dat best maf.. Want wie op deze wereld is er perfect? Of zal perfect worden?

Nou helemaal niemand dus.

Na mijn laatste gesprek met N ( onze gezinshulp) kwam het opnieuw naar voren dat ik super onrealistische beelden heb van hoe ik zou moeten zijn. En doordat mijn lat zo ontzettend buiten mijn bereik ligt stel ik mezelf keer op keer teleur in alles. Elke keer ga ik weer onderuit.

Want ja ” Ik schreeuwde tegen de jongens, dat ik klaar ben met die ruzies” En ” Ik heb vandaag zo iets gemeens gezegd over (noem maar op) “ Of “Ik kon het vandaag niet opbrengen om onze slaapkamer nog op te ruimen”

534ef9c29ff20e1dd4522310edaee2b4

Als ik het dan terug koppel naar het geloof. Als ik dan kijk naar wat God over mij zegt. Ik ben Zijn kind, mooi gemaakt. Heilig. Dan vraag ik mij wel eens af of het wel over dezelfde persoon gaat. En daar kan ik soms behoorlijk mee zitten.

Toen ik gister morgen in m’n dagboekje las ging het over geliefd zijn door God. En dat niet alleen. Ook ben ik een “werk in uitvoering” Zijn werk in uitvoering. Ik hoef en kan niet alles perfect te doen. En dat is ook niet wat God van mij verlangt. Hij verlangt van mij dat ik op Hem vertrouw terwijl Hij met mij aan het werk is. Daar mag ik in berusten.

Filippenzen 1:6 ‘Ik vertrouw erop dat Hij Die in u een goed werk begonnen is, dat voltooien zal tot op de dag van Jezus Christus’.

En dat wil niet zeggen dat ik nu alles van me afschud en hupsakee m’n la(s)t is weg. Maar door weer bewust te gaan staan in het vertrouwen dat God voor mij zorgt. Maakt het dat ik weer een stukje verder kom.

Hij snoeit bij, hij kneedt en vormt. En dat is soms heel moeilijk of zelfs pijnlijk. Maar uiteindelijk kun je dan weer verder groeien.

f71e0e2cbac29114fd76507ba464fee2

2 thoughts on “Mijn lat is perfectie.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *