Restless Legs drama

Restless Legs Syndrome ( RLS) nederlands vertaald ‘rusteloze benen’  wat is dat nou eigenlijk?

bf34a2434f4167e59ec6d436e3e42da9

Als ik het zelf zou moeten omschrijven zou ik zeggen dat wanneer ik wil ontspannen mijn benen, en armen een soort prikkels krijgen waardoor ik ze moet bewegen. Als ik mijn benen en armen beweeg gaat het gevoel weg. Maar daarna voel ik de volgende prikkels al weer op komen. Het is echt ontzettend !!! vervelend.

Ik heb het al vanaf mijn 12e/13e zo ongeveer. Het is wel met periode de ene keer erger dan de ander. Tijdens mijn zwangerschappen was het echt niet te doen! Het is ook bewezen dat het tijdens de zwangerschap erger wordt. Het was echt negen maanden lang verschrikkelijk. Als ik dan even wilde gaan zitten om uit te rusten Hoppa! Daar gingen m’n benen. Het houd je echt uit je slaap. Ik kan niet slapen zolang ik last heb van ‘wiebel benen’ zoals ik ze zelf altijd noem.

In mijn armen heb ik het helaas ook, en misschien vind ik dat nog wel erger dan mijn benen. Hoe dan ook, het is echt helemaal niet leuk. Vooral omdat er nooit iets is ontdekt wat nou echt helpt.

Er zijn wel tips en trucs die je kunt toepassen als:

  • Veel bewegen, maar niet te laat op de avond. En niet te fanatiek sporten.
  • Een vast slaapritme hebben
  • Niet teveel alcohol/ cafeïne gebruiken
  • Warme of koude voetbaden nemen

Bij mij helpt eigenlijk niks, voor al vroeger heb ik al van alles geprobeerd. Veel bewegen, minder bewegen, magnesium slikken ( wat het juist ook weer kan verergeren las ik later)  alcohol en koffie drink ik niet. En van voetbaden krijg ik juist last van omdat ik dan ontspan. Ik moet zeggen ik ben er nooit mee naar de dokter geweest. Heb het wel eens een keer genoemd, maar ze keek me aan alsof ik gek was, en had er nog nooit van gehoord.

Wat het veroorzaakt is niet helemaal duidelijk. Het kan deels erfelijk zijn, maar het kan ook te maken hebben met ijzerstofwisseling of dopaminestofwisseling. Maar eigenlijk is een echte oorzaak nooit gevonden en dus ook geen passende oplossing.

In middels heb ik er wel mee leren leven, maar elke avond als ik op de bank zit of erg moe op bed ga en het speelt weer op kan ik er nooit aan wennen. Dus als ik dan uitgeteld in bed lig, en m’n benen en armen menen te moeten bewegen..zucht, beetje jammer. Ik hoop dat ik het niet door zal geven aan één van de kinderen als dat al mogelijk is. Al heeft Ruben al wel eens aan gegeven dat zijn benen schokken als hij in bed ligt. Ik hoop dat het ze bespaard zal blijven!

096dfa4840a09c91476d9e653847af44

Kende jij RLS? Of heb je misschien nog tips!? 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *