Pittige Peuter

Ik denk dat ik even vergeten was hoe lastig het soms kan zijn om een peuter in huis te hebben. Momenteel zitten we met Hadassa midden in een fase waar ik heel erg moe van wordt. Ze is ontzettend ondeugend, aan het uitdagen en gillen gillen gillen. Want ja als je niet uit de koelkast mag eten, niet op de tablet van je broer mag, je de dvd’s niet uit de hoesjes mag halen of blaadjes van planten aftrekken tja..dan ga je gillen.

Ik vind het erg fijn dat ze zich goed ontwikkeld, weliswaar niet zo snel als een “gemiddelde” peuter maar toch ze doet het goed. Maar dat neemt niet weg dat haar gedrag soms ontzettend lastig is. Want ze luistert totaal niet.. Oost-Indisch doof is echt uitgevonden voor deze kleine dame. Ze staat al met haar vingertje te zwaaien voordat ze weer een boevenstreek uithaalt. Laat zich moeilijk corrigeren en ja..ik vind het gewoon heel erg lastig. Ze snapt heel goed wat wel en niet mag en die grenzen zoekt ze maar al te graag (en vaak!!) op.

En eerlijk is eerlijk ik heb niet het geduld om na vijf keer de dvd’s opruimen nog steeds pedagogisch verantwoord op een kalme toon te zeggen dat het niet mag.

En niet alleen ik.. ook de jongens vinden het erg lastig. Ze duwt hen van de bank omdat zij daar wil zitten, pakt werkelijk alles af wat haar ook leuk lijkt en als ze haar zin niet krijgt bijt, slaat of krabt ze. Omdat het hun kleine zusje is laten ze veel toe en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Dus daarin moeten we ook de jongens helpen en leiden.

Wat wel kenmerkend is voor het Coffin-Siris Syndroom is dat emoties verwerken lastig kan zijn. Er flinke stemmingswisselingen kunnen zijn van huilen naar blij zijn in twee minuten. En dat zien we met fases ook bij Hadassa. Dat we niet goed weten wat er precies is en dat ze veel huilt en in emoties heen en weer slingert. Natuurlijk wil ik het niet afschuiven op haar Syndroom, ze is tenslotte ook gewoon een peuter maar het helpt wel om dat in m’n achterhoofd te houden.

En als tegenhanger want naast dat we nu in een moeilijke fase zitten is ze natuurlijk gewoon het leukste en mooiste meisje.. ze kan heel goed sorry “zeggen” door een flinke knuffel te geven. Ze heeft ontdekt dat ze hardop kan lachen en doet dat op een heel grappige manier. Ze is een flinke helper en wil dan ook graag bij alles helpen. Ze is een goede eter vooral kaas, mandarijn en brie zijn populair. Ze geniet van aandacht en vindt zichzelf errug grappig. Ze doet alles op haar eigen manier en haar sterke wil zal haar nog ver helpen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *