Ze worden groot

Hoi!

De jongens worden groot, en met groot worden komen meer verantwoordelijkheden. Ruben is nu negen jaar en kan al goed voor zichzelf zorgen. Zelf douchen, alleen naar school of een vriendje, eventjes alleen thuis zijn. Handig, maar vooral erg fijn voor hem dat hij al zo zelfstandig is. Hij leert dat hij dingen zelf mag doen en dat wij hem dat toe vertrouwen. Goed voor zijn zelfvertrouwen.

Één van de dingen waar we pas mee begonnen zijn, is klusjes. Helpen in en om het huis. Natuurlijk hoeft hij ( nog) geen toiletten te schrobben of de was te doen. Maar kleine taken kan hij prima uitvoeren. Ik merk ook dat hij het fijn vindt om ergens de verantwoordelijkheid over te krijgen. Hij heeft niet altijd zin om te helpen maar het hoort erbij. Hij helpt bijvoorbeeld bij het koken, hij dekt de tafel, stofzuigt de kamer wel eens en met een goed lijstje erbij kan hij nu ( eindelijk 😉  ) zijn kamer goed opruimen. Voor sommige taken krijgt een klein centje, ik doe niet aan zakgeld maar op deze manier kan hij toch sparen en leren dat het niet allemaal vanzelf gaat.

Boaz houdt ontzettend van helpen en wil het liefst alles samen doen. Hem een taak geven vind hij dan ook reuze interessant. Ik moet zeggen dat hij wel kan klagen hoor, soms vraag ik hem aan het einde van de dag of hij wat luiers voor Gideon in het ‘luiermandje’ wil leggen. ‘Echt hoor..ik krijg alle taken altijd’. Haha… het enige wat ik hem vraag die dag.

Gideon laten we ook mee helpen, hij mag bijv. in de pan roeren, spulletjes klaar leggen op tafel en kleren uit zijn kast halen. Hij vindt het niet erg om mee te helpen en doet het met plezier.

 Zo hebben ze allemaal op hun eigen niveau hun eigen klusjes en verantwoordelijkheden. Het is nog vers en de jongens vinden het leuk, dus ik hoop dat ze dit leuk blijven vinden. Hoe ouder ze worden, hoe meer verantwoordelijk je ze kunt geven. De dag dat ze een maaltijd voor ons koken en een was draaien komt steeds dichterbij 😉 Ik vind het leuk om ze te leren dat helpen en taken erbij horen ( soms wordt mijn geduld wel behoorlijk op de proef gesteld ) . Het is goed voor hun zelfvertrouwen en maakt ze zelfstandig.

Klein lijstje met taken die de jongens kunnen doen:
Tafel dekken
Dieren eten geven
Eigen brood smeren ( de jongsten met begeleiding)
Was verzamelen
Kamer opruimen
Stofzuigen
Helpen met de afwas
Helpen met koken
Helpen met de was vouwen en opruimen

Er is natuurlijk nog wel meer, maar om even een kleine impressie te geven 🙂 

Al moet ik eerlijk zeggen dat ik wel liever hun brood smeer en help met de kamers opruimen omdat het sneller en ‘netter’ is. Maar ik probeer dat zoveel mogelijk los te laten omdat ik het belangrijk vind dat ze leren die dingen zelf te doen en te ontdekken hoe fijn het is als je weer wat nieuws geleerd hebt.

Liefs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *