Met of zonder spinner.

Laat jij, je kind mee doen aan rages? Ik liever niet. Maar je kunt je er helaas niet voor verstoppen.

Vroeger was het springtouwen, elastieken, knikkeren ed. Nu zijn het spacescooters, spinners en hoverboards.
Ik wilde er vroeger altijd graag bij horen, en was me er altijd van bewust of de kinderen in de klas mij wel of niet leuk vonden.
Nu ik zelf kinderen heb zie ik hoe dat bij hen gaat. Het is bij hen alle drie verschillend ( Hadassa is nog iets te jong om op een spacescooter te staan 😉 )
Boaz wil graag dingen hebben gewoon om ze te hebben. Hij was de eerste die zei dat hij een spinner wilde hebben.
Nu ik ouder en wijzer ben,..ahum. Wil ik niet mee werken aan het rage en groepsdruk gebeuren en heb ik tegen Boaz gezegd, prima. Maar ik koop hem niet voor je. Als je graag een spinner wil mag je hem zelf kopen als je daar genoeg geld voor hebt.
En dat was geen probleem. Na een tijdje wilde hij zelfs een tweede spinner kopen en ook dat heeft hij gedaan.
Ik wil de kinderen mee geven dat ze niet altijd het nieuwste en mooiste nodig hebben om er bij te horen. Of om populair te zijn. Ik wil ze wel de ruimte geven om daar zelf beslissingen in te nemen. Zoals Boaz toch die spinners laten kopen. Een verbod op leggen werkt volgens mij sowieso toch alleen maar averechts. Op bijna elk gebied. Ik hoop dat als ze later groot zijn weten dat het niet draait om populair zijn of het hebben van veel spullen.

Waarom ik niet van rages en groepsdruk enz houdt? 
Het laat heel duidelijk zien wie er ‘zwak/minder’ zijn, in de ogen van kinderen.  ‘O, jou ouders hebben geen geld voor een space scooter’?  ‘Nee jij mag niet mee doen, want jij hebt geen spinner’.  En dit is echt niet iets van nu, dat speelt al jaren. Als je niet de juiste kleding draagt, de mooiste spullen hebt, of het beste kapsel, dan ben je al snel mikpunt voor pesterijen of word je anders aangekeken. En dat is niet alleen bij kinderen zo. Maar ook bij volwassenen.

En ik vind het belachelijk.
Waarom kunnen we elkaar niet nemen zoals we zijn? Met of zonder spinner.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *