Vallen en opstaan.

Hoi!

Het vliegt me zo ineens aan. Straks heb ik vier kinderen. HOE ga ik dat doen?! En dat vliegt me dan natuurlijk aan om het moment dat ik me, moe en wat hormonaal..( gniffel) voel en de jongens elkaar steeds de haren in vliegen. En dan heb ik er straks ook nog een kleine baby bij! Stefanie, echt. HOE?!

Nou ja, net zoals ik het deed bij nummer één, twee en drie. Ik weet dat ik het kan, ik ben dolgelukkig met het idee dat er nog een kindje bij komt om ons gezin nog gezelliger, gekker, drukker en mooier te maken. Een eerste kind is pittig, je doet alles voor het eerst, hoe werkt het allemaal.. enz enz. Een tweede kind maakt het eens zo makkelijke ‘we konden eigenlijk nog best veel doen met één kind’ wat moeilijker maar zeker gezelliger. En een derde kan de boel lekker op z’n op kop zetten. Zo heb ik het althans ervaren. Maar elke keer was ik weer blij, elke keer voelde ik weer een stroom van liefde als er een kindje bij kwam.

Ja, het is behoorlijk hectisch af en toe. Maar je wordt ook flexibeler bij elk kind wat er bij komt. Ik moet zeggen dat ik niet de moeilijkste ben. Ze mogen van mij erg veel maar ik ben wel duidelijk. Nee is nee. Ik laat ze gemakkelijk alleen dingen doen, op een hoge glijbaan klimmen bijvoorbeeld ( al lijken ze daar nog te klein voor) ze vinden zelf snel uit wat ze wel en niet kunnen en durven. En het heeft voor mijn gevoel geen zin om er steeds als een havik om heen te lopen en ze overal voor te beschermen. Ze worden lekker vrij als je ze hun gang laat gaan.  Het helpt als je zelf rustig bent en blijft als er iets fout gaat. Opgroeien is een proces, voor je kind maar ook zeker voor jezelf als ouder. Je komt jezelf regelmatig tegen.

Dus een vierde kindje erbij….heerlijk, spannend, druk en wauw wat een zegen. Het komt wel goed, dat is iets wat ik weet. Soms schrik ik er gewoon van dat er echt echt echt nog een kindje komt. Ik denk dat iedere moeder in haar zwangerschap of tijdens de opvoeding een momentje heeft waarin ze ineens bedenkt. O Shit hé,,kan ik dit wel ? En wat blijkt..? Ja dat kun je. Dat kunnen we.

Vallen en opstaan.

Liefs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *